Bună dimineața. Întâi a concurat David, apoi a concurat Simona, acum concurează amândoi în același timp. Ce răsfăț zilele astea! Simona joacă azi, de la 3.30 PM, pentru o nouă semifinală de Grand Slam. David Popovici înoată de la 5:07 PM în finala de 200 de metri la Europenele de juniori. Numai să nu se suprapună!
Ca de fiecare dată, mulțumiri pentru aprecieri, susținere și pentru toate mesajele voastre ☺️
Spor în toate azi!
ATLT este un newsletter despre momentele relevante din sport, lansat recent, după un test inițial în circuit închis, la care au participat câțiva cititori selectați din audiențele 30-0 și Lead. Trimitem de luni până joi în sezon, cu bonusuri atunci când sunt evenimente mari în sport; dar și cu program redus ocazional, mai ales în off-season.
Ce și cum. ATLT vrea să te treacă cu bine de zgomotul informațional cu care începi fiecare zi. Să povestim împreună despre ce ne fascinează în sport, să descoperim oameni, lucruri, trenduri noi, și să rămâi cu ceva bun. Avem idei faine pe termen lung, așa că dă-ne ceva timp ☺️
Feedback? Ne vom găsi vocea potrivită pentru acest newsletter împreună cu tine, așa că așteptăm de fiecare dată feedback, propuneri și gânduri despre ce îți place și ce nu. Just hit reply. Citim tot, să știi!
Iar dacă îți place ATLT, trimite-l unui prieten despre care știi că l-ar bucura să citească și spune-i să se aboneze 🙏🏻
După ce am aflat ieri primele semifinaliste, azi se completează tabloul. Iar emoțiile sunt puternice pentru noi, pentru că, așa cum ziceam și ieri, am așteptat ceva pentru un astfel de meci. Și cu cât numele rămase pe tablou se împuținează, cu atât trăirile sunt mai puternice.
Simona are și ea emoții înainte de fiecare meci, dar a învățat să și le gestioneze în cea mai mare parte a timpului. Uneori, mai dă greș, dar exact asta o face atât de apreciată și e atât de ușor să rezonezi cu ea. „Poate că oamenii mă plac pentru pasiunea mea pentru tenis”, ne-a spus ea. Când toate astea se vor fi terminat, vom avea timp să reflectăm și să realizăm asta: puțini sportivi au mișcat o țară întreagă după ei cum are abilitatea să o facă Simona.
Cum va fi azi? Dacă ultimul meci din turneu, cel cu Badosa, respectiv ultimul meci direct cu Amanda Anisimova sunt vreo indicație, ar trebui să vedem iarăși o Simona pornită ca din pușcă. Totuși, Anisimova nu-i glumă; de altfel, a mai bătut-o pe Simona într-un Slam (la RG 2019), și are și arme. Simona are, însă, mai multe opțiuni și mai multe planuri. Plus mai multă experiență. Plus, din ce vedem cu ochiul liber, are iar acea convingere, plus determinare, plus un vibe și un mindset de câștigătoare.
▪️Uite cum ar putea să se decidă meciul.
▪️Că Djokovic rămâne același câștigător aproape cert chiar și la 0-2 la seturi, indiferent cine-i dincolo de fileu. Jannik Sinner n-ar trebui să se simtă prea prost; alții mai cunoscuți au pățit-o și ei. A șaptea oară într-un Slam când Nole revine de la 0-2.
▪️Că Ons Jabeur arată, la rându-i, ca o potențială campioană. Poți să-i citești încrederea pe față. Ieri a schimbat vitezele și a rezolvat repede un meci complicat. Altfel, pe cât de frumoasă e povestea Tatjanei Maria, dar și prietenia dintre cele două, Jabeur e favorita tuturor la calificarea în finală. Și poate și în finală. Ons are 21 de victorii din ultimele ei 23 de meciuri, o serie care a trecut ușor neobservată, în contextul seriei Igăi Swiatek.
▪️Că Nick Kyrgios, care joacă azi cu Cristian Garin pentru o calificare în premieră în semifinale, va trebui să apară în fața unui tribunal australian luna viitoare, fiind acuzat că și-a agresat fosta prietenă. Nick își face tot mai puțini prieteni zilele astea; dar pe teren acest haos pe care-l generează continuă să nu-l încurce cu nimic. Sau să-l ajute, depinde de unde te uiți.
Spuneam dățile trecute în ATLT că tradiția vinde bine, și nimeni nu se pricepe s-o împacheteze mai frumos în sport decât o face Wimbledon. Totuși, ce înseamnă că vinde bine?
▪️Wimbledon face bani din patru direcții majore. Cea mai importantă felie e cea a drepturilor tv globale, care asigură mai mult de jumătate din totalul încasărilor. Apoi, cu aproximativ 15 procente, vin banii din vânzările de bilete. Restul este completat din merchandise și alte vânzări, cum ar fi faimoasele porții de căpșuni cu frișcă (peste jumătate de milion). Și, spre stupoarea oricui caută atent și nu găsește prea ușor vreun brand pe Centre Court, din sponsorizări.
▪️Când vine vorba de drepturile tv, grosul o reprezintă contractele cu BBC, pentru piața locală, sau cu ESPN, pentru America de Sud și de Nord. Contractul cu BBC merge până în 2027, în vreme ce ESPN a prelungit până în 2035. Cumulate, toate contractele de drepturi tv aduc undeva peste 200 de milioane de dolari anual.
▪️Biletele aduc, la rândul lor, în jur de 50 de milioane de dolari pe an. Interesant e că, deși nu duce lipsă de interes, Wimbledon atrage în acest moment mai puțini vizitatori anual decât US Open și Australian Open, chestiune care ține de capacitatea arenelor.
▪️Poate cel mai interesant capitol e cel al sponsorilor, din care Wimbledon atrage un estimat de 60 de milioane de dolari pe an. Ar putea să adune mult mai mult de atât, dacă ar renunța la politica foarte strictă de limitare a expunerii pe care brandurile partenere o primesc la Wimbledon. Unde, cum știi, totul e în varii nuanțe de verde și impecabil. Dacă nu știi să spui repede un partener major al turneului, e pentru că asta vor organizatorii, care lasă bani pe masă, la schimb cu a păstra imaginea exclusivistă și super premium pe care o are Wimbledon. Logo-urile brandurilor care sponsorizează turneul apar, totuși, dar doar în versiunile lor negre și albe și sunt aproape insesizabile pe terenurile principale.
▪️În total, Wimbledon adună undeva la nord de 350 de milioane de dolari pe ediție. Ar putea să genereze venituri și mai mari, dar, uneori, contează mai mult și cum faci, nu cât faci.
▪️O mică pauză de bine, dacă tot ai ajuns până aici. Asociația Cip și Ciargi are 1 an, 2 luni și 8 zile de când aduce la terenurile de tenis copii din categorii vulnerabile și-i susține ca să joace constant. Sport frumos, dar cam scump, știi cum e.
▪️Oamenii au format grupe în mai multe orașe și comune, iar recent, cu ajutorul Decathlon Romania și a lui Victor Hănescu, au demarat programul ”Tenis de bine”. Adică un fel de ”free clinics” la Academia lui Victor, unde 20-30-40 de copii cu dizabilități (plus părinții eroi din dotare) îi ocupă omului, o dată sau de două ori pe lună, mai multe terenuri pentru câteva ore, iar antrenorii lucrează de zor cu puștii.
▪️Se dau medalii, sfaturi și motive de zâmbete.
▪️Mai multe despre asociație, aici și aici. Iar dacă vrei să-i susții, Patreonul lor e aici.
▪️Apropo, dacă până la finalul Wimbledon devii patron cu minimum 3 euro/lună, intri într-o tragere la sorți care oferă ca premiu o minge mare semnată de Simo ☺️
▪️Mai multe detalii despre asta.
▪️Și uite așa, avem încă o medalie de aur la înot! De data asta la Europenele de juniori de la Otopeni, competiție care-a început perfect: aur în proba de ștafetă masculină 4×100 de metri liber. Să fi văzut uralele și aplauzele pe care le-au primit David Popovici, Ștefan Cozma, Patrick-Sebastian Dinu și Vlad Stancu, care l-a înlocuit în finală pe Alexandru Constantinescu (care și-a adus contribuția în semifinale).
▪️Cursa a fost superbă. Și foarte tensionată. David și-a câștigat suta fără probleme, Vlad Stancu și Ștefan Cozma au întors pe locul doi, întrecuți de britanici, înainte ca Patrick Dinu să revină excelent pe ultimul schimb.
▪️Nu rata reportajul făcut de Andreea Giuclea după prima zi de concurs – cu tot cu declarații. Uite una dintre ele. „Mă bucur că împreună am avut puterea să ne sincronizăm și să ne coordonăm atât de bine. E un câștig muncit împreună. Am muncit la fel de mult, suntem la fel de buni, și facem o echipă super”, a spus David Popovici.
▪️Îți spunem (încă o dată) că iubim din ce în ce mai mult înotul. Nu doar pentru rezultatele remarcabile din ultima vreme, dar mai ales pentru bucuria simplă pe care David, colegii lui și cei din jurul lor ne-o arată.
▪️Tot în prima zi a acestor Europene organizate (între 5 și 10 iulie) la Otopeni – o premieră pentru România – Bianca Costea, Rebecca-Aimme Diaconescu, Irina Preda și Anastasia Bako au terminat pe locul 5 în finala lor de la 100 de metri liber.
▪️Azi îi avem în finale pe Rebecca-Aimee Diaconescu, la 50 de metri spate (ora 17:14), și pe David Popovici, calificat fără probleme în finala de la 200 de metri liber (ora 17:07). El și-a câștigat seria cu o ușurință dezarmantă, fără să forțeze, cu timpul de 1.47,93. Programul complet.
▪️TVR transmite semifinalele, finalele și festivitățile de premiere, în toate cele șase zile de concurs, începând cu ora 17:00. Cursele din serii, care încep în fiecare zi la ora 10:00, sunt LIVE pe contul oficial de Facebook și pe site-ul oficial al Federației Române de Natație și Pentatlon Mondern.
Anglia a investit în fotbalul feminin. Va fi Euro 2022 momentul în care aceste eforturi vor da rezultate?
Mai are sens faimoasa Wimbledon Queue în lumea de azi? Pentru mulți, are
Cele mai nebunești predicții pentru noul sezon de fotbal
Cum a pregătit City (cu multă migală) complicata operațiune a aducerii lui Haaland
Cum o poate ajuta Eriksen pe United
▪️După trei etape superbe în Danemarca, am intrat, cum spun unii, în etapele serioase – leg-breaker. Și prima a fost luni, în nordul Franței, 171 de kilometri de dealuri între Dunkerque (Dunkirk, cum îi spun englezii) și orașul-port Calais.
▪️Peisaje frumoase, cu Marea Nordului pe fundal, multe locuri încărcate de istorie și însemnătate nu doar pentru Franța și Anglia, despărțite aici de strâmtoarea Dover, în cel mai îngust punct la Canalului Mânecii, dar pentru întreaga Europă Veche. Regizorii au avut generozitatea să ne arate și stâncile albe din Dover, pe partea engleză, dar și splendidele împrejurimi ale Pasului Calais (Pas-de-Calais).
▪️Magnus Cort, în tricoul alb cu buline al cățărătorilor, s-a bucurat cel mai tare de peisaje, câștigând mai toate punctele de bonificație. Cu opt (mici) ascensiuni câștigate consecutiv, el a bătut recordul pe care Federico Bahamontes îl stabilise în 1958. E ceva.
▪️Celălalt remarcat al zilei a fost Wout van Aert. Care, după trei locuri doi în cele trei etape din Danemarca, a reușit să câștige etapa 4, după o evadare fantastică pe final.
▪️Wout van Aert deține acum și tricoul galben al liderului, dar și tricoul verde al sprinterilor. La general, belgianul (de la Jumbo-Vista) are 25 de secunde avans față de conaționalul Lampert și 32 de secunde în fața lui Tadej Pogačar, marele favorit al acestei ediții. Și câștigătorul precedentelor două Tururi ale Franței.
▪️Clasamentul.
▪️Azi pedalăm în regiunea metropolitană Lille, cu 157 de kilometri până la Arenberg Porte du Hainaut. E de urmărit dacă Pogačar și colegii de la UAE Team Emirates vor mai permite evadări și azi.
Un nou exemplu de Art, But Make it Sports
Și un altul, inspirat chiar de imaginea zilei de mai sus, cea cu Djokovic și Sinner
Acest fan confuzat al lui Real Madrid
Ieri ai zis că mâine
Fotbal, dar cu glitch-uri
Luka Doncic, atunci când îl vede pe Dirk Nowitzki
Ce minge de meci, ieri, la juniori la Wimbledon
▪️În sfârșit, spre surpriza nimănui, Mauricio Pochettino a fost înlocuit de șefii lui PSG. Argentinianul n-a părut să se simtă în largul lui la Paris, într-un vestiar care n-a dat semne că-i acceptă prea bine metodele. Așa că, la finele unui sezon cu un singur trofeu – campionatul Franței -, cu multe jocuri slabe (de tot) și cu eliminări timpurii din Liga Campionilor și Cupa Franței, PSG schimbă din nou antrenorul.
▪️Și schimbă, de data asta, și strategia: la echipă a fost adus domnul anti-PSG, adică Christophe Galtier, poate cel mai cunoscut necunoscut din fotbalul francez. El a câștigat titlul Franței în sezonul 2020-2021, cu Lille. Apoi, deși a avut mai multe oferte din Premier League și Bundesliga, a ales să o antreneze pe Nice (cu care-a terminat pe 5).
▪️Dacă-ți plac analizele tactice, uite cum a jucat Galtier la Lille, în sezonul în care i-a suflat titlul lui PSG.
▪️Galtier (55 de ani) are multă carismă, dar e un tip direct, contondent, care n-a lucrat până acum cu multe staruri. Totuși, la Lille a reușit să-și ajute fiecare jucător fie să iasă dintr-o pasă proastă, fie să treacă la următorul nivel. Dar. Și e un DAR important: la Lille și la Nice, de voie sau de nevoie, Galtier a încercat să-și câștige meciurile cu defensiva, fără să arate fantezia și spectacolul pe care conducerea și fanii lui PSG le așteaptă.
▪️Pentru a-l aduce pe Galtier la Paris, PSG a trebuit să-i plătească lui Nice vreo 10 milioane de euro. Dar președintele Nasser al-Khelaifi e convins că eforturile astea merită: „Începem o nouă eră, cu o nouă atmosferă“. Și: „Christophe a fost prima noastră opțiune, nu am vorbit cu Zidane, așa cum s-a spus în presă.“
▪️Dincolo, Galtier, care a semnat pe doi ani, a recunoscut că e emoționat și mândru de noul rol. Apoi a adăugat că nu va face concesii nimănui: „Sunt pregătit. Dacă am acceptat răspunderea asta, înseamnă că sunt capabil să fac treabă bună aici. Avem nevoie de angajament, de respect; niciun jucător nu va fi mai presus de echipă. Sunt un antrenor foarte pretențios, când vine vorba de asta.“
▪️O veste bună și pentru Neymar, cam amărât în ultima vreme, și plimbat de zvonuri ba la Juve, ba la Newcastle; Galtier vrea să-l aibă în echipă și are deja o idee cum să-l folosească.
▪️Cum spuneam, PSG chiar a făcut o schimbare. De abordare, de stil, poate chiar filosofică, după ce a făcut atâtea concesii ca să-l păstreze pe Mbappe. E una potrivită? Abia așteptăm să vedem. Așa cum știi, PSG a câștigat opt din ultimele 10 titluri în Franța, dar încă tânjește după Liga Campionilor.
▪️Pentru că CFR, cu o echipă în reconstrucție – au plecat nume ca Arlauskis, Omrani sau Sigurjonsson, au apărut oameni ca Kolinger, Mistrati sau Roger -, pare mai echilibrată decât sezonul trecut. Și banca de rezerve e destul de bună, cu Graovac, Păun, Petrila, Betancor sau Bordeianu, iar regula golului în deplasare nu se mai aplică.
▪️Mai vrei un motiv de optimism? Veniți după o pregătire foarte bună, cu patru victorii la fără gol primit, oamenii lui Dan Petrescu chiar au fost mai buni aseară. Clujenii au ratat câteva mari ocazii, inclusiv transversala din foarfecă a lui Debeljuh. Cu mai multă inspirație la finalizare, CFR poate câștiga fără multe emoții returul de săptămâna viitoare.
▪️Mai multe despre meci, aici.
▪️Dacă trece de Pyunik, CFR are un culoar bun în turul următor, unde posibila adversară va fi învingătoarea dintre Dudelange (Luxemburg) și KF Tirana (Albania).
▪️Care-i miza. Calificarea în turul III preliminar ar însemna (cel puțin) accederea în una dintre grupele europene – Conference League. CFR țintește mai sus – cel puțin grupele Europa League.
▪️Reminder. CFR n-a pierdut niciodată în primul tur preliminar al Ligii Campionilor. Și a prins grupele Champions de trei ori până acum, ultima dată în 2013, când a terminat pe locul 3 într-o grupă cu Man United, Galata și Braga. În ultimele două sezoane, CFR a jucat în grupele Europa League, respectiv Conference League.
Până la finalul Wimbledon ai un discount special de 50 la sută, disponibil doar pentru cititorii ATLT, în 30-0 Shop.
Promoția e valabilă până duminică, în ziua finală a Wimbledon 2022. Reducerea este valabilă la toate produsele (exceptându-le pe cele reduse deja), inclusiv la șosetele colorate.
Ca să beneficiezi de ea, folosește voucherul ATLTNEWSLETTER atunci când plasezi comanda!
Acesta a fost ATLT de miercuri. Cum ți s-a părut?
Dacă ai feedback, ne ajută. Căutăm să rafinăm și să ajustăm newsletter-ul împreună cu tine, și să-l creștem împreună ca să devină cel mai popular newsletter zilnic de sport din România. Așa că dacă vrei să ne propui idei sau vrei să ne cerți, just reply. Și, nu uita, forward unui prieten, dacă crezi că i-ar plăcea ATLT. Așa ne ajuți cel mai mult. Sau poți să ne dai tag și într-un story, cu o bucățică preferată din orice ediție de ATLT 😉
Nu uita: lucrurile se mai rezolvă și de la sine, uneori.
Zi cu bucurii!